1. számú gyermekotthon:

Ez a gyermekotthonunk 4 lakásotthonban 48 férőhelyen látja el a gyermekek gondozását. Lakásotthonaink egyszintes kertes házak, melyekben 12 gyermek nevelkedik együtt. Többségük iskoláskorú, de mivel a testvéreket itt is együtt helyezzük el, így kisebbek is előfordulnak közöttük. Minden házban 5 fő gyermekfelügyelő dolgozik és egy házvezető nevelő, akik folyamatosan, három műszakban látják el a gyerekeket. A lakásotthonokban már törekednek a gyermekek bevonására a házimunkába, így minden lakásotthonban főznek, közösen takarítanak, bevásárolnak.

Egy lakásotthonunk feladata eltér a többitől. Ebben a lakásotthonunkban fiatalkorú és gyermekkorú anyák élnek gyermekeikkel. Itt a fiatal anyák segítséget kapnak, hogy megtanulják önállóan gondozni, ellátni gyermeküket, ugyanakkor iskolai tanulmányaikat is folytathassák. Így esélyt kapnak arra, hogy majdan gyermekükkel együtt hagyhassák el a gyermekotthont.

 

2. számú gyermekotthon:

 

4 lakásotthonban 46 férőhelyen látja el a gyermekek gondozását. Lakásotthonaink szintén erre a célra épült egyszintes kertes családi házak, melyek közül kettő Debrecenben, kettő Debrecen-Nagymacs területén található.

Ezen szakmai egység sajátossága a gyermekek viszonylagos állandósága. Többségük egészen kicsi korban került intézményünkbe és néhány éven belül sokan közülük nagy-korúvá válnak.

A lakásotthonokban családias kereteken belül biztosítjuk a gyermekek teljes körű ellátását, mely magában foglalja az egészséges táplálkozást, a kornak és igényeknek megfelelő öltözködést, az oktatást, felzárkóztatást, tehetséggondozást, rekreációs tevékenységeket, sportot, szórakozást.  

Különleges gyermekotthon

 

Debreceni Reménysugár Gyermekotthon Különleges Ellátást is Nyújtó Gyermekotthona Debrecen, Ibolya u. 22. szám alatt található, itt van az intézmény központja is. 40 férőhelyen gondoznak főként egészséges - de esetenként sérült, fogyatékos gyermekeket is - újszülött kortól 6 éves korig.

A gyermekek 8 fős csoportokban élnek, a testvéreket együtt helyezzük el. A kicsikről csoportonként 5 csecsemő és kisgyermekgondozó gondoskodik egymást váltva folyamatosan három műszakban. A csoportokban a gondozónők állandóak, így jól ismerik gondozottaik szükségleteit, szokásait és kötődés alakul ki köztük és a gyermekek között, ami elengedhetetlen a gyermekek egészséges személyiségfejlődése szempontjából.

A négy év felettiek külső óvodába járnak, hogy több ismeretet és tapasztalatot szerezzenek, és ne szigetelődjenek el családban élő kortársaiktól. Fejlesztésükről a gyermekotthonban még három óvónő és egy gyógypedagógus gondoskodik. Az épületben található több foglalkoztató szoba, Ayres-terápiás szoba, tornaszoba és só-terápiás szoba is.

 

3. számú gyermekotthon:

 3 lakásotthonban 28 férőhelyen látja el a gyermekek gondozását. Ezek a lakásotthonok kétszintesek és eredetileg családiháznak épültek, ezért kevesebb gyermek befogadására alkalmasak. Lakásotthononként 4 gyermekfelügyelő és egy házvezető nevelő gondoskodik a gyermekekről, ezért ezek lakásotthonok iskoláskorú gyermekeket fogadnak. Felzárkózásukat, korrepetálásukat egy fejlesztő pedagógus segíti.

Különösen nagy gondot fordítunk arra, hogy ezek a korábban nagyon hányatott sorsú gyermekek állandóságot, biztonságot találjanak nálunk. Szükség esetén segítséget kapnak a korábban átéltek feldolgozásához.