1. számú gyermekotthon:1. számú gyermekotthon

Ez a gyermekotthonunk 4 lakásotthonban 48 férőhelyen látja el a gyermekek gondozását. Lakásotthonaink egyszintes kertes házak, melyekben 12 gyermek nevelkedik együtt. Többségük iskoláskorú, de mivel a testvéreket itt is együtt helyezzük el, így kisebbek is előfordulnak közöttük. Minden házban 5 fő gyermekfelügyelő dolgozik és egy házvezető nevelő, akik folyamatosan, három műszakban látják el a gyerekeket. A lakásotthonokban már törekednek a gyermekek bevonására a házimunkába, így minden lakásotthonban főznek, közösen takarítanak, bevásárolnak.
Egy lakásotthonunk feladata eltér a többitől. Ebben a lakásotthonunkban fiatalkorú és gyermekkorú anyák élnek gyermekeikkel. Itt a fiatal anyák segítséget kapnak, hogy megtanulják önállóan gondozni, ellátni gyermeküket, ugyanakkor iskolai tanulmányaikat is folytathassák. Így esélyt kapnak arra, hogy majdan gyermekükkel együtt hagyhassák el a gyermekotthont.

2. számú gyermekotthon:

2. számú gyermekotthon4 lakásotthonban 46 férőhelyen látja el a gyermekek gondozását. Lakásotthonaink szintén erre a célra épült egyszintes kertes családi házak, melyek közül kettő Debrecenben, kettő Debrecen-Nagymacs területén található.

Ezen szakmai egység sajátossága a gyermekek viszonylagos állandósága. Többségük egészen kicsi korban került intézményünkbe és néhány éven belül sokan közülük nagy-korúvá válnak.

A lakásotthonokban családias kereteken belül biztosítjuk a gyermekek teljes körű ellátását, mely magában foglalja az egészséges táplálkozást, a kornak és igényeknek megfelelő öltözködést, az oktatást, felzárkóztatást, tehetséggondozást, rekreációs tevékenységeket, sportot, szórakozást.

 

Különleges gyermekotthon:különleges gyermekotthon

Debreceni Reménysugár Gyermekotthon Különleges Ellátást is Nyújtó Gyermekotthona Debrecen, Ibolya u. 22. szám alatt található, itt van az intézmény központja is. 40 férőhelyen gondoznak főként egészséges - de esetenként sérült, fogyatékos gyermekeket is - újszülött kortól 6 éves korig.

A gyermekek 8 fős csoportokban élnek, a testvéreket együtt helyezzük el. A kicsikről csoportonként 5 csecsemő és kisgyermekgondozó gondoskodik egymást váltva folyamatosan három műszakban. A csoportokban a gondozónők állandóak, így jól ismerik gondozottaik szükségleteit, szokásait és kötődés alakul ki köztük és a gyermekek között, ami elengedhetetlen a gyermekek egészséges személyiségfejlődése szempontjából.

A négy év felettiek külső óvodába járnak, hogy több ismeretet és tapasztalatot szerezzenek, és ne szigetelődjenek el családban élő kortársaiktól. Fejlesztésükről a gyermekotthonban még három óvónő és egy gyógypedagógus gondoskodik. Az épületben található több foglalkoztató szoba, Ayres-terápiás szoba, tornaszoba és só-terápiás szoba is.

 

3. számú gyermekotthon:

3. számú gyermekotthon
3 lakásotthonban 28 férőhelyen látja el a gyermekek gondozását. Ezek a lakásotthonok kétszintesek és eredetileg családiháznak épültek, ezért kevesebb gyermek befogadására alkalmasak.

Lakásotthononként 4 gyermekfelügyelő és egy házvezető nevelő gondoskodik a gyermekekről, ezért ezek lakásotthonok iskoláskorú gyermekeket fogadnak. Felzárkózásukat, korrepetálásukat egy fejlesztő pedagógus segíti.

Különösen nagy gondot fordítunk arra, hogy ezek a korábban nagyon hányatott sorsú gyermekek állandóságot, biztonságot találjanak nálunk. Szükség esetén segítséget kapnak a korábban átéltek feldolgozásához.

 

4. számú gyermekotthon:
A 4. sz Gyermekotthon négy lakásotthonban biztosítja a 3 év feletti különleges szükségletű gyerekek gondozását, nevelését, illetve a gyermekotthonunkban nagykorúvá váló fiatalok utógondozói ellátását. Lakásotthonaink Hajdúszoboszlón, a Bajcsy-Zsilinszky utcán találhatók.

Családias környezetben, lakásotthononként maximum 10 fő gyermek nevelkedik, négy gyermekfelügyelő és egy lakásotthon vezető gondoskodik a gyerekek és fiatalok teljes körű ellátásáról.

Célunk, hogy az itt nevelkedő gyerekeket és fiatalokat a lehető legönállóbb életvitel elsajátításához segítsük hozzá.


5. számú gyermekotthon:


Gyermekotthonunk öt lakásotthonban 48 férőhelyen biztosítja az otthont nyújtó, teljes körű ellátást. Lakásotthonaink Hajdúszoboszló zöldövezetében található kétszintes kertes családi házak.

  • Fecskefészek lakásotthon: Hajdú utca 29/A
  • Hétszínvirág lakásotthon: Nádudvari út 49.
  • Kuckó lakásotthon: Bartók Béla utca 21.
  • Szerencse lakásotthon: Ék utca 40.
  • Szivárvány lakásotthon: Széchenyi utca 16.

Különleges gyermekotthonként 3 éves kortól 24 éves (egyes esetekben 25 éves korig) látjuk el gyermekek és fiatalok gondozását, nevelését. Lakásotthononként négy gyermekfelügyelő és egy lakásotthon-vezető gondoskodik harmonikus közösségi szellemben a gyermekekről. Célunk, hogy az ellátás ideje alatt biztosítsuk a gyermekek egészséges testi-lelki-szellemi fejlődését, társadalmi integrációra, illetve esélyeik egyenlőségének biztosítására kapjanak lehetőséget. Az utógondozói ellátásban részesülő fiataloknak segítjük az önálló életre való felkészülését, az iskolai tanulmányaik sikeres befejezését, munkába állásukat és lakhatásuk előkészítését, vagyonuk felhasználását.


6. számú gyermekotthon:


A VI. sz Gyermekotthon négy lakásotthonban biztosítja a 3 év feletti különleges szükségletű, értelmileg akadályozott gyerekek gondozását, nevelését, illetve a gyermekotthonunkban nagykorúvá váló fiatalok utógondozói ellátását. Lakásotthonaink Hajdúböszörményben Radnóti M. utca 5., 5/a és 5/b alatt találhatók.

A családias, biztonságot nyújtó lakókörnyezetben lakásotthononként 8 fő gyermek nevelkedik, négy gyermekfelügyelő és egy lakásotthon vezető gondoskodik a gyerekek és fiatalok teljes körű ellátásáról.

Célunk, hogy értelmi sérült gondozottjainkat egyéni képességeik és egészségi állapotuk figyelembe vételével a lehető legönállóbb életvitel elsajátításához segítsük hozzá. Ennek érdekében sok praktikus, gyakorlati tevékenységet valósítunk meg, továbbá a gyerekeket aktívan bevonjuk a háztartási feladatok és a házkörüli munkák elvégzésébe is.


Nagy gondot fordítunk a gyerekek szabadidejének megszervezésére, rekreációs és terápiás lehetőségek biztosítására.


Hétszinvirág Lakásotthon
Hajdúszoboszló,  Nádudvari u 49 sz.

 

 

 


Kuckó Lakásotthon,
Hajdúszoboszló, Bartók B. u 21 sz.

 

 

 

 

Szivárvány Lakásotthon
Hajdúszoboszló, Széchenyi u 16 sz.

 

 

 

 

Szerencse Lakásotthon
Hajdúszoboszló, Ék u 40 sz.

 

 

 

 

Fecskefészek Lakásotthon
Hajdúszoboszló, Hajdú u 29/A.

 

 

 

 

Adatvédelmi nyilatkozat